Pedodontide genel anestezi ve sedasyon
İleri Davranış Rehberliği Yöntemleri
Çocuk diş hekimi tedavileri klinikte bilinçli halde uygulamayı birincil yol olarak tercih etse de tedavi ihtiyaçlarının karmaşıklığı- kapsamlı oluşu, çocuğun bilişsel, duygusal olgunluk seviyesi ya da korku- endişe, özel bakım ihtiyaçları, karmaşık tıbbi sorunlar, acil diş tedavi girişimi ihtiyaçları, tedaviye erişim güçlükleri nedeniyle ileri davranış rehberliği yöntemleri: sedasyon veya genel anestezi uygulaması gerektirebilir. Her iki yöntem öncesinde çocuk hasta uzman anesteziyoloji doktoru tarafından muayenesi ve ek tıbbi tester (kan tahlilleri, röntgen vb) sonrasında yapılacak diş tedavi girişiminin özellikleri ve çocuğun tıbbi durumuna göre sedasyon ya da genel anestezi uygulamasına karar verilir. Sedasyon- genel anestezi uygulamalarında hastanın tıbbi yönetimi anestezi doktor ve ekibi, diş tedavi girişimlerinin yönetimi diş hekimi ve ekibi tarafından ameliyathanede, temel- ileri yaşam destek ekipmanları ve yetkin ekiple yapılır.
.png)
Sedasyon
Kısa süreli, ağız içinde fazla ekipman- su kullanmak gerektirmeyen girişimlerde kullanılır.
.png)
Genel Anestezi
Hastanın havayolu güvenliğini sağlamak daha kolaydır, ağız içinde çalışma sırasında kullanlan su ve ekipmanlar için konfor sağlar, farklı karmaşıklıkta girişim ihtiyaçları için kullanılır.
Genel anestezi altında çocuk diş ameliyatlarıyla ilgili bilgiler
Ameliyat tamamlandıktan sonra çocuk kendi başına serbest solunum ve bilinç durumu başladığında önce ameliyathanedeki uyandırma- derleme odasında bekletilir, ardından tam derlenme için servise nakledilir. Serviste ameliyat sonrası operasyona, tıbbi duruma göre yapılacak beslenme, ağrı kontrolü gibi desteklerle takip edildikten sonra taburcu edilir. Ameliyatın kapsamına yapılan işlemlere bağlı olarak ağız içi- dudaklarda yaralar görülebilir. Diş çekimleri yapılan çocuklarda kanamayı kontrol için kanama durdurucu tamponlar, dikiş ve ameliyat sonrası buz- soğuk uygulanması gerekebilir. Diş uyuşturmaya bağlı olarak ameliyat sonrası çocukların dudaklarını ısırmamalarına dikkat edilmelidir. Yapılan tedavilerin çeşitlerine göre ağız içinde hassasiyet, çoklu dolgu- restorasyonları yadırgamak gibi geçici etkiler görülebilir çoğunlukla ağrı kesici kullanımı bu süreçte gerekli bile olmamaktadır. Ameliyat sonrası hekimin tavsiyesine göre yara iyileşmesinin sağlıklı gerçekleşmesi, rutin ağız bakımının başlatılması kısa sürede başlatılır, çoğu girişimde ilk gün beslenme aşamalı olarak sıvı- yarı sıvı ve katı gıdalara hemen geçilebilir.
Ameliyat günü çocuğun yaşına ve tıbbi durumuna göre önerilen açlık- susuzluk süresine uyması, elektif diş tedavileri öncesinde sağlıklı halde olması (ateş, öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonu, ishal vb olmaması), ağız çevresinde uçuk- bulaşıcı ağız enfeksiyonu olmaması gereklidir. Çocuk diş tedavi ameliyatları çocuğun ve tedavi planının kapsamına, çocuğun o günkü seyrine göre sıklıkla günlübirlik planlansa da bazı şartlarda yatış ve takip gerekebilmektedir.
Çocuklarda Diş Tedavisi
Genel Anestezi- Sedasyon
Sıkça Sorulan Sorular
Operasyon ne kadar sürer?
Tedavi edilecek diş sayısı ve karmaşık tedavilerin varlığı operasyon süresini etkiler, daha kısa operasyon süresinin yapılması amacıyla özensiz uygulamalar yapılamaz.
Ameliyathaneye girebilir miyim?
Operasyon yapılan sahada sağlık personeli ve hasta dışında kimse bulunamaz.
Ameliyatı hatırlayacak mı?
Ameliyathaneye getirilmeden önce verilen hazırlık ilaçları çocukların operasyon öncesi ve sonrasını anımsamasını engelleyebilir, endişeyi azaltabilir ancak ilacın çocuk tarafından tamamen içilmesi, tükürülmemesi önemlidir.
Çok ağrısı olacak mı?
Operasyon sırasında yapılan işlemler, çekim yaraları ve ağız dudaklardaki yumuşak- sert doku travmaları operasyondan sonra ağrı, yara, şişlik ve hassasiyete neden olabilir. Çocuğunuzun ağrı eşiği ve mizacına göre benzer hastalık tedavi şartlarına benzer yakınmaları öngörebilirsiniz. Çoğu çocukta beslenme sınırlamaları ve basit ağrı kesici- ağız bakımıyla kısa sürede sınırlı yakınmalarla iyileşme tamamlanır.
Farklı bir beslenmeye ihtiyacı olacak mı?
İyileşme sırasında yapılan tedavilere göre doktorunuz çoğunlukla operasyondan birkaç saat sonra ılık yarı sıvı gıdalarla ağızdan beslenmeyi başlatıp devamında rutin beslenmeye dönmenizi önerecektir.
Hastanede yatacak mı?
Çocuğun özel sağlık durumuna göre karmaşık sağlık sorunları ve güç diş tedavileri geçiren olguların hastanede yatırılması gerekebilir ancak sağlıklı- şiddetli kronik sağlık sorunları olmayan çocukların çoğu operasyondan sonra yarım gün kadar takip edilip taburcu edilebilmektedir.
Genel anestezi- sedasyonla diş tedavisi tehlikeli midir?
Bu tedavi yöntemi poliklinik tedavilerden daha karmaşık bir tıbbi işlemler bütününü içermektedir. Gerekliliği olan şartlarda diş tedavilerinin ulaştırılması amacıyla gerekli hazırlıkların ve ekibin varlığında güvenli bir tıbbi çözümü sağlamaktadır.
Poliklinikte yapılan diş tedavi planıyla genel anestezi altında yapılan diş tedavi planı aynı mıdır?
Bir oturumda başarı sonuç getirme olasılığı yüksek tedaviler tercih edilmeye çalışılır, bu nedenle bazı dişler için birden çok girişimde tedavisi tamamlanabilecek karmaşık tedaviler ya da başarısızlık ihtimali olan dişlerin çekimi tercih edilebilir.

