top of page

Diş Macunları

  • Mekanik diş temizliği

    • Diş fırçalama

    • Diş ipi kullanımı

  • Kimyasal ajanların kullanımı

En yaygın diş sorunları olan diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının kaynağı biyofilm- dental plak içerisindeki mikroorganizmalardır. Dişler çıkana kadar burun, gırtlak vs gibi diğer vücut boşluklarına benzer şekilde ağız kendi florasının sağlıklı bir dengede tutulmasını sağlasa da dişlerin sürmesiyle ağız içinde yüzeyinde mikroorganimaların bağlanıp çoğalabilecekleri sabit yüzeyler olur ve bu floranın sağlıklı- hastalık yapıcı olmayan bir dengede kalablmesi için diş yüzeylerinden biyofilm tabakası fırça- diş ipi gibi araçların yüzeye sürtülmesiyle bozulması sayesinde periyodik temizlenmesi gerekir. 

diş fırçalama ne zaman başlamalıdır

Dişler ağıza sürmesiyle diş fırçasıyla fırçalanmaya başlanmalıdır

Diş yüzeylerindeki biyofilmin hastalık yapıcı olmayan seviyelerde tutulması için günde 2 defa fırçalanmalıdır.

diş macunu ağız bakımında faydalıdır

Diş macunu nedir?

Diş macunları çocuk ve yetişkinlerde diş çürüğünü engellemek için dünya çapında başarı sağlamış bir günlük özbakım aracıdır. Çürük oluşumunun temelinde yer alan bakteri plağının uzaklaştırılmasında en etkili yol, diş fırçası kullanımı ile yapılan mekanik temizliktir. Diş macunu ve gargara gibi diğer ürünler de, bu mekanik temizliğin etkisini arttırmaktadır. Diş macunu bakkalarda, marketlerde eczanelerde satılsa da ağzı diş sağlığı için tercihi çürük risk seviyesine etki edebilecek önemli bir seçimdir.

Mevcut bilimsel kanıt ışığında fluorsuz diş macunu kullanmak, modern diyetle basit karbonhidrat tüketen bireylerde çürük risk faktörü olarak değerlendirilmektedir.

Diş macunlarının içerikleri

Farklı aromalar ve paket, formüllerde küçük farklar olabilir.

Mevcut bilimsel kanıt ışığında fluorsuz diş macunu kullanmak, modern diyetle basit karbonhidrat tüketen bireylerde çürük risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. 

Kullanım amaçlarına göre:

  • Çürük önleyici  

  • Plak oluşumunu önleyen, antibakteriyel özellikte

  • Diş taşı oluşumunu azaltıcı 

  • Diş duyarlılığını giderici

  • Beyazlatıcı içerikli

Fluor nedir, ne işe yarar?

Fluor, su, toprak, yerkürede yaygın bulunan bir elementtir.

Diş Hekimliği için önemi diş çürük gelişim sürecinde kimyasal olarak yavaşlatıcı, erken aşama çürükleri geri çevirici etkileri bulunan ağız bakım ürünlerinde en sık kullanılan etken maddedir.

Dünyada basit şeker içeren gıdalara erişim arttıkça çoğu ülkede diş çürüğü görülme sıklığı artmış, fluorlu diş macunlarının ülkelerin sağlık politikası tercihine göre içme suyu vb yöntemlerle toplumun  fluorla temas ettirilmesi ülkelerde diş çürüğü görülme sıklığını azaltmıştır.

EAPD- Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Birliği yaşlara göre çocuklarda florlu diş macunu kullanım önerisi
bottom of page