top of page

Dental korku ve endişe

Dental korku ve dental endişe (anksiyete) nedir?

  • Korku ve endişe diş tedavisi şartlarında birbirinden ayrılması zor, kontrolü için benzer iletişim ve davranış rehberliği yaklaşımları gerektiren kavramlardır . 

  • Korku önceki olumsuz tecrübelere ya da anlatılara bağlı öğrenilmiş fizyolojik olarak anlık tehditlere karşı tepki, endişe ise potansiyel tehditlere karşı tepkidir. Diş muayene ve tedavileri (ki her türlü diş tedavisi girişim hatta- cerrahi girişimdir) bilinçli halde diş kliniğinde ekipmanları ve işlemleri çocuğun gözlemleyebileceği şekilde yapıldığından anlık ve potansiyel tehditler dolayısıyla dental korku ve dental endişe (anksiyete) birbiriyle iç içe geçmektedir. 

diş tedavisini reddeden erkek çocuk
diş tedavisini reddeden kız çocuk

Dental Korku ve anksiyete nasıl kontrol altına alınabilir?

Dental korku ve anksiyete çocukların yaş, bilişsel gelişim seviyesi, mizaçları, ailenin sosyoekonomik seviyesi, geçmiş tıbbi girişim tecrübeleri gibi pek çok diş hekiminin kontrol edemeyeceği dış faktörlerden etkilenmektedir. Yapılması planlanan muayene, muayeneye ek röntgen gibi teknikler, diş tedavi işlemleri ( dolgu, temizlik, çekim vb) işlemler sırasında çocuğun uyum gösterememesine korku ve endişenin şiddetine göre kaçınmaya diş tedavilerinin başarıyla uygulanamamasına neden olabilir. 

Diş tedavilerinin büyük kısmı lokal anestezi (enjeksiyonla dişin uyuşturulması) ağrı kontrolü sağlandığında hastanın işbirliği varlığında klinikte bilinçli halde yapılabilir ancak dental korku ve anksiyete çocuk hastalarda diş tedavisi sırasında gerekli olan ağızı açık tutma, yanak dil- dudak ekartasyonu, çalışma sahasının kuru tutulması, dönen su sıkan ve titreşim hissi yaratan aletlere, hekim tarafından verilen komutlara uyacak bir işbirliğinin kurulmasına izin vermeyebilir.  Bu durumlarda hekim diş tedavi ihtiyacının kritikliğine olası seyrine göre ebeveyn- bakım veren ile tedavinin ertelenmesi, ideal olmasa da sorunun ilerlemesini yavaşlatacak ara bir çözüm ya da ileri davranış rehberliği teknikleri olan sedasyon- genel anestezi altında tedaviyi önerebilir. 

İletişim ve diş tedavisi sırasında uyumu engellemeyecek seviyedeki dental korku- anksiyetenin idaresi için temel iletişim teknikleri- davranış rehberliği yöntemleri uygulanır.

anne kucağında diş muayenesi olan bebek
dişçi koltuğunda diş fırçalama eğitimi verilen kız çocuk
ileri davranış rehberliği- genel anestezi sedasyonla tedavi olan hasta
bottom of page